alkuun
alkuun
t

| Asiasanat |

Tekstejä & kuvia, 2024

2024  2023  

Zusilla Göttingenistä Kasseliin

Tuli pitkästä aikaa ajettua Saksan rautateillä. Tavarajuna GA 60095 Göttingenistä Kassel Wilhelmshöheen, 1178 tonnia ja 401 metriä. Iltaöinen ajo, lähtö klo 23.30 ja aikataulun mukainen saapuminen klo 0.05. Veturina mukava ja hyvä ajettava BR 185, jossa vakionopeusautomatiikka (AFB) ja LZB-kulunvalvonta. AFB:tä en kyllä käyttänyt.

Ajoin kaksi kertaa. Ekalla kerralla ajotulos jäi 67,4 prosenttiin. LZB:n (Linienzugbeeinflussung) valot ja äänimerkit olivat vähän huonossa muistissa. Lisäksi en käyttänyt ZusiDisplaytä, jonka mittaristo ja sähköinen aikataulu ovat yleensä iso apu. Myöhästyin 5 minuuttia, ja yhdessä vaiheessa ajettu ylinopeus pudotti tulosta 20 %.

Toisella kerralla tulos parani 88,6 prosenttiin. ZusiDisplay oli käytössä. Vain 2 minuutin myöhästyminen ja 7 %:n sakko ylinopeudesta. Energiaa kului kyllä enemmän, 943 kWh ekan ajon 874:n sijasta.

Kasselin tulo-opastimella vierähti pari-kolme minuuttia punaisissa. Vastakkaiseen suuntaan matkannut tavarajuna, luultavasti KT 50036, pääsi liikkeelle aikaisemmin. Veturina siinäkin BR 185.

Zusi Bahnsimulatoren

14.6.2024 · 5

Sattumalla vai ilman?

Haa, kuukausi tämän jälkeen Lauantain toivotuissa Evert Taube ja Byssan lull. Sattumalla vai ilman? Ja juuri se esitys vuodelta 1936, jossa Taube laulaa joka rivin kiinteällä tunteella mutta vailla makeutta ja kuorrutusta, varioiden vasta siinä viimeisessä kärleken den röda -säkeessä.

Ja kohta on se aika vuodesta kun ne palaavat. Ots, Käyhkö, Anki, Ledin. Saarenmaan valssi, Suviserenadi, Ne kesäyöt, Sommaren är kort. Vuosi on kiertänyt, laulut palaavat. Kaikista ei tietenkään voi pitää. Mutta mitä on ajateltava tästä paluusta? Miksi ne palaavat, miksi ne ovat jääneet ihmisen mieleen, miksi niiden rinnalle ei tule uusia yhtä tärkeiksi muodostuvia?

Suomalaiset ystävystyvät nuorina, sanoi joku maahanmuuttaja yrittäessään ymmärtää sitä, että meihin on vaikea saada yhteyttä. Olen kuullut väitteen aiemminkin. Koskisiko se laulujakin?

Ja Eddie Cochran. Kesätöissä ajeltiin pitkin Etelä-Hämeen pölyäviä maanteitä. EHOn Volvo, Mertasen Eikka ja minä. Oli purettu kaksi tonnia apulantaa, kannettu seinänkokoisia lastulevyjä ranteet vääränä, kiskottu harjaterästä alas lavalta rakentajien pihoille ja pientareille. Takaisin kohti Hämeenlinnaa. Volvo murisee kaartuvaa mäkeä ylös, Eikka vilkuilee tien reunoja otsa kurtussa ja silmiään siristellen. Mäen harjalla löytää sopivan paikan jonkin myllyn vierestä, hiljentää, ajaa sivuun, kirskauttaa käsijarrun päälle, sammuttaa. Volvo hengähtää, maantien pöly laskeutuu, pari varista lennähtää loitommalle.

– Jaahas, jos syötäs, Eikka sanoo, panee kauhtuneen muovilippaisen lakkinsa keskipenkille, pyyhkäisee otsaansa ja kurkottaa eväät penkin takaa. Eikalla on ruskea salkku, sieltä löytyy leipäpaketti, termospullo ja maitopullo, minulla muovikassissa ruisleipää ja termarissa kahvia. Syödään, ei juuri puhuta, katsotaan avoimesta sivuikkunasta kaukaisuuteen.

Ja aina, joka kerta, silloin siinäkin maantien varressa mäen päällä eteläisessä Hämeessä, kun tuuli keinuttelee viljapellon pintaa ja metsän tumma nauha siintää kauempana maiseman kumpuja myötäillen ja kaiken sen yllä korkea kesäinen taivas, kun haalea kahvi valuu alas kurkusta ja ruisleipä ja makkara maistuvat ihan samalta kuin eilen ja toissapäivänä ja sitä ennen, silloin siinä ja joka kerta mielessä Summertime Blues, aina silloin Sometimes I wonder what I’m a gonna do, But there ain’t no cure for the summertime blues, aina silloin mielessä lauantai, kaupunki, ilta ja asvaltti.

(Julkaistu WordPress-blogissa 23.5.2010)

Eddie Cochran · Häme · muistot

3.3.2024 · 48

Paaston aattona, suomennos vuodelta 1911, on Tšehov-sivujeni 217. suomennettu novelli.

Anton Tšehov · lyhyet

30.1.2024 · 47

Suomen rikollispitoisimman puolueen presidenttiehdokas, häpeäpuhemies Jussi Halla-aho käyttää vaalijulisteessaan sanaparia "turvallinen tila". Vitsimiehiä.

Jussi Halla-aho · lyhyet · persut · politiikka · presidentinvaalit

28.1.2024 · 46

Iltaisin piti aina poiketa kojuun ostamaan pumpernikkeliä, ja sitten nousta korkealle sammaleiselle kivelle viileään tuuleen. Kiveltä tie Viertolaan, pölyävä tie Viertolaan, ja kaukainen kumu kun härjät liikehtivät.

tiloja

1.1.2024 · 45

Sivu 1

Asiasanat#

  A  · Alain Bashung  · Anton Tšehov   B  · Bardit  · Bob Dylan   E  · Eddie Cochran  · elämä  · esineet  · Evert Taube   G  · Goethe   H  · Helsinki  · Humppilan lasitehdas  · Häme  · Hämeenlinna   I  · Iakovos Kampanellis  · ihmisen osa  · In English   J  · Jussi Halla-aho  · Jääpuisto   K  · kirjankansia hyllystämme  · kirjat  · Klassik Radio  · kuolema   L  · Lasse Mårtenson  · Lauantain toivotut levyt  · lyhyet   M  · Marcel Cohen  · Mauthausen  · Mikael Wiehe  · Mikis Theodorakis  · Monica Zetterlund  · muistot  · musiikki   P  · Pekka Gronow  · persut  · politiikka  · presidentinvaalit  · Puistoblues   Q  · Qobuz   R  · Rautatiemuseo   S  · Susanna Haavisto  · Suvi Ahola  · Sven-Bertil Taube  · syksy  · sähköntuotanto   T  · tiloja  · Tiptree  · tuulivoima   V  · valokuvat  · videot   Z  · Zusi Bahnsimulatoren

Palaute

Sivuston sisältöä

Young woman smoking

Young woman smoking

Young woman smoking
Photostrip

Anton Tšehovin suomennetut kertomukset

Tekstejä

Photos

22 kirjankantta hyllystämme

Hyvinkäänkylän Lämpö & Vilu

Sähköpäivät

· Yksityisyyden suoja ja palaute ·