Anton Tšehov -sivut

Aamulla lokakuun 6. päivänä v. 1885 ilmestyi apulaisnimismiehen kansliaan, joka sijaitsi S:n kihlakunnan toisessa osastossa, hyvin pukeutunut nuori mies ja ilmoitti, että hänen isäntänsä, virastaan eronnut kaartin kornetti Mark Ivanovitš Kljauzov oli murhattu. Tehdessään tätä ilmoitusta nuori mies oli kasvoiltaan valkoinen ja kovin hermostunut. Hänen kätensä vapisivat, ja hänen katseestaan kuvastui mitä suurin kauhu.

Mukaan matkalle

Taiteilijan tarina, Elämäni, Rotkossa, Karviaismarjoja, Ikävä tarina, Eräs tapaus lääkärin elämästä, Nainen ja sylikoira ja muut – kertomuksia kumppaniksi elämän mittaiselle matkalle.

Kuten edellä mainituista teoksista näkyy, Tšehov on minulle ennen kaikkea novellisti. Pidän kyllä näytelmistäkin, Kirsikkapuistosta, Vanja-enosta, Kolmesta sisaresta. Mutta novellit tai kertomukset, kuten Tšehov itse taisi mieluummin sanoa, ovat minulle yksi maailmantaiteen huipuista. Todellakin vade me cum, matkalle mukaan.

Nämä sivut

Näille sivuille on koottu tietoja Tšehovin suomennetuista kertomuksista, Tšehov-julkaisuista kirjoissa ja sanoma- ja aikakauslehdissä sekä Tšehovia käsittelevästä kirjallisuudesta. Lisäksi sivuilla on linkkejä verkkoaineistoihin. Alla olevaa kuvaa voi klikata.

Tommi Salonen