alkuun
| Lähtevien laivojen satamaJack Kerouacin hieno lopetus |

Verkossa

Tuli tässä illan ratoksi mietittyä tätä verkossa oloa, sivustojen ja blogien ylläpitoa, niiden näkyvyyttä ja niiden käyttöä. Sivustoja on tehnyt suurella antaumuksella. Opetellut, suunnitellut, etsinyt tietoa, naputellut, kuunnellut, kuvannut. Usein innostuneena, väliin väsyneenä, kerran tarpeekseen saaneena, taas innostuneena. Paljolti omaksi iloksi. Entä muiden?

Itse olen tullut tehneeksi viisi sivustoa alusta alkaen. Neljä niistä on edelleen olemassa. Ja katso, kaikkein menestyksellisin käyntimäärin, kommentein ja palauttein mitattuna on se, jota ei enää ole: www.tsehov.info! Se oli ensimmäinen tekemäni sivusto, ja sen käyntimääriin eivät nykyiset sivut ole yltäneet. Muutenkin muistelen sitä joskus kaihontapaisella.

Menestyksen syynä voi olla osin sekin, että tuo tseehovi oli juhlavasti oikein oma domain. Nykyinen tseehovi on nimeltään Anton Tšehov -sivut, ja se on vain alihakemisto, kuten osoite http://www.tommisal.fi/tsehov/ kertoo. Suurempi syy lienee kuitenkin siinä, että ilmoittelin sivustoa erilaisiin linkkikokoelmiin sun muihin. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Makupalat-kokoelma toi paljon kävijöitä. Uutta tseehovia en ole mainostellut. En toista kertaa viitsi kertoa eri tahoille, että sain tarpeekseni, delasin koko höskän.

Tällä hetkellä minulla on siis neljä sivustoa: Anton Tšehov -sivut, pääosin englanninkielinen Songs & Places, tämä blogiloota ja valokuvasivusto Simple images. Tšehov on nytkin käytetyin. Selitystä ei tarvi merten takaa hakea, riittää kun katsoo alla olevaa kuvaa tämän vuoden viikottaisista sivunkatseluista Google Analyticsin kertomana. Kesällä käyrä putoaa, kesällä koululaisparat eivät joudu hakemaan apua kirjallisuusesitelmiin. Jota apua he tuskin kovin paljon tseehovista löytävät, joudun pahoitellen lisäämään. Mutta taas syksyllä etsivät.

Muilla sivustoilla ei samanlaista vuosirytmiä ole. Käyttö on tasaisen vähäistä pienin nousuin ja kuopin, satunnaisin piikein. Songs & Places on kakkosena tseehovin jälkeen. Songsin kuvassa näkyy mielenkiintoinen lasku nyt syyskuussa. Se johtunee ihan yksittäisestä asiasta ja sivusta. Jossain järkeistämisvimmassa poistin Lähtevien laulujen sataman, Songsien suosituimman sivun, ja siirsin sen tänne blogilootaan. Tyhmää, mutta minkäs teet. Taas sivunkatselut viikoittain:

Blogilootan viiva taas tuskin jaksaa ponnistaa permannosta. Joku piikki on. Niistä korkeimmalle löytyy mukava selitys. Muistelin Englannin-kesääni Jälleennäkeminen-jutussa. Joku omassa nuoruudessaan kesän samassa paikassa viettänyt oli nähnyt jutun ja suorastaan ihastunut siihen, lähetti sitten minua kovasti ilahduttaneen sähköpostiviestin ja kävi varmaan vielä useamman kerran lukemassa muistelua. Kuten muuten minäkin. Aika, tuo aika...

Simple images -valokuvasivusto on taas omanlaisensa. Valokuvia maailmassa riittää, hyviä valokuvia, kiinnostavia valokuvia. Vaikka saatan itse olla oikein tyytyväinen katsellessani omia kuviani, esimerkiksi tätä maisemaa, ei mikään simple imageni voi laajemmin kiinnostaa. Nuo kolme-neljä nollatasangosta kohoavaa piikkiä ovat yksittäisten kävijöiden, kenties minut tuntevien, jälkiä.

Tällaista kertoi Google Analytics. Sivut jatkavat. We beat on, boats against the current.

bloggaus | Google Analytics | kävijätilastot | verkkosivut

30.9.17 | Tommi Salonen

KirjojaBöckerBooksBücher
&Livres