alkuun
| Da Vincin hieno loppuhetkiZusilla Göttingenistä Kasseliin |

Timo Salonen: Jos

JosVelipoika kirjoitti kirjan. Asiasta, josta ei ollut puhuttu. Ihmisestä, jota ei ollut tuntenut. Ihmisestä, jota ei ollut nähnyt. Ihmisestä, jonka isämme oli joutunut saattamaan Elimäen sankarihautaan pian talvisodan alettua.

Timo Salonen oli tiennyt setänsä Soinin kohtalosta, mutta asiasta ei ollut koskaan juuri puhuttu sukulaisten, ei edes isän, kanssa. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan lähestyessä Soinin elämän viimeiset vaiheet alkoivat kuitenkin vaivata häntä niin, että hänen oli lopulta pakko kirjoittaa ajatuksiaan tekstin muotoon. Niin sai alkunsa työ, joka haastattelujen, kirjeiden, arkistojen, lähdekirjallisuuden ja oman eläytymisen kautta johti romaaniin nimeltä Jos.

Paitsi Soinin tarina, kirja on koskettava kertomus kotiväen elämästä sodan kuukausina. Huolesta, ikävästä, pelosta ja suuren surun kohtaamisesta.

Lainaan tähän kirjan takakannen kuvauksen:

On kesä 1939. Ihmiset ovat jokapäiväisissä askareissaan, tulevaisuuteen luottaen. Eletään turvallista arkea, hoidetaan kotitilaa, suunnitellaan tulevaisuutta ja oman kodin perustamista.

Kun veli valmistuu metsäteknikoksi, Kerttu järjestää sen kunniaksi elokuiset latotanssit. Huumaavassa kesäillassa kaikki tuntuu olevan kohdillaan ja nuori lempikin leimahtaa.

Kesä vaihtuu syksyksi. Kertun veljet saavat kutsun ylimääräisiin harjoituksiin. Turvallinen arki järkkyy. Sotaan ei silti uskota. Kotiväen saatellessa veljeksiä matkaan kukaan ei aavista, mitä loppuvuosi toisi tullessaan.

Salonen kuvaa kirjassaan yhden perheen kohtalon kesästä 1939 talvisodan syttymiseen ja saman vuoden jouluun. Tarinan pääpaino on kotirintamalla vanhempien, vaimon, lapsen ja sisarusten ajatuksia ja pelkoja kuvaten.

Pienen lapsen näkökulma sotaan on kirjassa vahvasti mukana. Lapsen ajatusmaailma, vastaamattomat kysymykset, isän ikävä ja ahdistuksen pakeneminen hiihtoladulle tulevat esille liikuttavalla tavalla.

Tarinassa yhden perheen kohtalo laajenee kuvaamaan niitä lukemattomia perheitä ja koteja, jotka kokivat samat koettelemukset ja menetykset. Salonen kertoo myös, miten sodat kokeneen sukupolven hiljainen tuska elää edelleen heidän jälkeläisissään.

Kirja on saatavana muun muassa Booky.fi- ja Adlibris-kirjakaupoista.

Timo Salonen on hyvinkääläinen kirjailija, jonka esikoisteos Noppo Blues ilmestyi vuonna 2015 Karisto Oy:n kustantamana.

kirjat | talvisota | Timo Salonen

16.2.17 | Tommi Salonen