alkuun
| Tunnistamaton Aznavour konsertin ykkönenToista viikkoa |

Cohen kiertueella

(Julkaistu WordPress-blogissa 7.7.2008)

Cohen LiveLeonard Cohen oli voimissaan Helsingborgin konsertissa, kirjoittaa Hesarin Veli-Pekka Leppänen. Cohen suorastaan juoksi lavalla, heitti huulta ja säilytti äänensä kunnossa koko konsertin ajan.

74-vuotias Cohen esitti kolmituntisessa konsertissa 23 laulua. Leppäsen luettelemista minulle tutuimpia ovat Dance me to the End of Love, Hallelujah, Everybody Knows, I’m Your Man, Who by Fire, jonka Leppänen sanoo nousseen yhtyeen loistosuoritukseksi, ja tietysti Suzanne, Bird on a Wire ja So Long, Marianne.

Mainitut laulut Mariannea lukuun ottamatta ovat myös sillä levyllä jota nykyisin useimmin Cohenilta kuuntelen, aivan erinomaisella livelevyllä, jonka laulut on koottu Cohenin vuosina 1988 ja 1993 tekemiltä kiertueilta. Molemmilla kiertueilla Cohen kävi Suomessakin.

Vuoden 1993 kiertueen jälkeen Cohen lopetti kiertueet ja vetäytyi luostariin kuudeksi vuodeksi. Lieneekö luostarielämän vai muun ansiota että Cohenia pitkään piinanneen depression pahin ote on viime vuosina kirvonnut. Leppänen sanookin että vanha pilkkanimi Laughing Lenny kuvaa nykyistä Cohenia oikein osuvasti.

Dylanologi Michael Gray tai joku muu mollasi jossain kirjassaan Cohenia siitä että tämä ei aina kuulosta aidolta vaan poseeraa teksteissään, tuntuu kuin viittilöivän ”Hey, look here, look here, see how sensitive I am”. Olen aina joskus melkein itseltänikin salaa pienesti nyökkäillyt Graylle tai muulle. Pitäisiköhän tuon sairauskertomuksen jälkeen lopettaa nyökkäily?

Cohenin bändissä soittaa jälleen kitaristi Bob Metzger, joka oli mukana myös -88 ja -93. Levyllä Metzger soittaa hienosti Cohenin laulua tukien ja kaikkea turhaa temppuilua vältellen.

Cohen ei nyt tule Suomeen, mutta on kuulemma toiveita että loppuvuodesta tulisi.

Leonard Cohen | musiikki

13.2.17 | Tommi Salonen