alkuun
| Aleksanterinkatu tänäänTunnistamaton Aznavour konsertin ykkönen |

Venäjä on lähellä

(Julkaistu WordPress-blogissa 2.7.2008)

Jazz-sarjaTyömatkajunassa kuulin vauhdikasta keskustelua, jossa aluksi arveltiin suomalaisten ongelmallisen Venäjä-suhteen olevan ihan äidinmaidossa saatua. Venäjästä löytyi puheen mittaan kaikenmoista moitittavaa, mutta pääpuhuja kyllä myönsi vastahakoisesti että hänen toimialallaan Venäjän ja Pietarin läheisyys ovat olleet monen yrityksen pelastajia. Liikesuhteet kelpasivat, muusta ei väliä.

Ja äh, äidinmaidossako saatua ja äh, muustakin on väliä. Ei minun nauttimani äidinmaito ainakaan näy välittämistä estäneen. Kirjahyllyssä ovat lähellä ja pysyvät lähellä kymmenet Tšehovit, muutamat Tolstoit ja Gogolit ja ne pari Dostojevskia joita jaksan lukea. Levyhyllyssä, vaikka siellä venäläistä on vähemmän, ovat ja pysyvät vakavat ja kevyet Šostakovitšit ja Tšaikovskit ja Prokofjevit ja romanssit ja laulut.

Muttei minunkaan Venäjä-suhteeni tietenkään ongelmaton ole. Otetaan nyt vaikka yksi nyky-Venäjän ikävimmistä puolista, jota Ilmari Susiluoto kuvaa Tieteessä tapahtuu -lehden keskustelupalstalla (linkit lisätty):

Maan puoliviralliseksi ideologiaksi on valittu kauan sitten kuolleen uskonnollisen emigranttifilosofin Ivan Iljinin teoksista kumpuava suurvaltaisuuden ja armeijan ihailu. Papit kastavat ohjuksia, atomipommeja ja FSB:llä on oma kirkko Lubjankan takana. Lubjankan sisäpihalla voi taas ihastella Felix Dzeržinskin patsasta.

Papit kastavat ohjuksia. Kaunista, kaunista. Jos uskonnon ja politiikan liitto tekee rumaa jälkeä amerikkalaisessa oikeistossa, ei jälki ole yhtään vähemmän rumaa Venäjälläkään.

Susiluoto on huomannut, että Venäjällä anekdoottien määrä sen kuin kasvaa sitä mukaa kuin tiedotusvälineitä ”yhtenäistetään”. Transitiotaloudesta, jota Susiluoto kutsuu hyvinvointia lupaavaksi muotiteoriaksi, hänen silmäänsä on sattunut seuraava vitsi:

Aatami ja Eeva olivat saaneet karkotuksen paratiisista. Aatami Eevalle: Meillä alkoikin nyt transitiotalouden aika.

Mutta kuunnelkaa nyt kuitenkin valssi nro 2 Šostakovitšin Jazz-sarjasta nro 2.

Dimitri Šostakovitš | Ilmari Susiluoto | Venäjä

9.2.17 | Tommi Salonen

KirjojaBöckerBooksBücher
&Livres