Anton Tšehov -sivut

Oli surullinen elokuun yö, – surullinen siksi, että ilmassa oli jo syksyn tuntu; kuu nousi purppuraisen pilven verhoamana ja vaivoin valaisi tien ja sen molemmilla puolilla leviävät tummat syysviljalle kynnetyt pellot. Usein putosi tähtiä. Ženja kulki vieressäni tiellä ja yritti olla katsomatta taivaalle, jottei olisi nähnyt lentäviä tähtiä, jotka jostakin syystä pelottivat häntä.

Mukaan matkalle

Taiteilijan tarina, Elämäni, Rotkossa, Karviaismarjoja, Ikävä tarina, Eräs tapaus lääkärin elämästä, Nainen ja sylikoira ja muut – kertomuksia kumppaniksi elämän mittaiselle matkalle.

Kuten edellä mainituista teoksista näkyy, Tšehov on minulle ennen kaikkea novellisti. Pidän kyllä näytelmistäkin, Kirsikkapuistosta, Vanja-enosta, Kolmesta sisaresta. Mutta novellit tai kertomukset, kuten Tšehov itse taisi mieluummin sanoa, ovat minulle yksi maailmantaiteen huipuista. Todellakin vade me cum, matkalle mukaan.

Nämä sivut

Näille sivuille on koottu tietoja Tšehovin suomennetuista kertomuksista, Tšehov-julkaisuista kirjoissa ja sanoma- ja aikakauslehdissä sekä Tšehovia käsittelevästä kirjallisuudesta. Lisäksi sivuilla on linkkejä verkkoaineistoihin. Alla olevaa kuvaa voi klikata.

Tommi Salonen