Anton Tšehov -sivut

Kiipesimme ratavallille ja katsoimme sen korkeuksista maata. Noin viidenkymmenen sylen päässä meistä, siellä missä kuopat, kaivannot ja kummut tyyten sulautuivat yön pimeyteen, vilkkui himmeä valo. Sen takaa näkyi toinen valo, tämän takaa kolmas, ja siitä noin sadan askelen päässä loisti rinnakkain kaksi punaista silmää – ilmeisesti jonkin parakin ikkunat – ja pitkä rivi samanlaisia valoja ulottui taajeten ja himmeten pitkin linjaa taivanrantaan asti, kunnes kääntyi vasemmalle ja hävisi kaukaiseen pimeyteen.

Mukaan matkalle

Taiteilijan tarina, Elämäni, Rotkossa, Karviaismarjoja, Ikävä tarina, Eräs tapaus lääkärin elämästä, Nainen ja sylikoira ja muut – kertomuksia kumppaniksi elämän mittaiselle matkalle.

Kuten edellä mainituista teoksista näkyy, Tšehov on minulle ennen kaikkea novellisti. Pidän kyllä näytelmistäkin, Kirsikkapuistosta, Vanja-enosta, Kolmesta sisaresta. Mutta novellit tai kertomukset, kuten Tšehov itse taisi mieluummin sanoa, ovat minulle yksi maailmantaiteen huipuista. Todellakin vade me cum, matkalle mukaan.

Nämä sivut

Näille sivuille on koottu tietoja Tšehovin suomennetuista kertomuksista, Tšehov-julkaisuista kirjoissa ja sanoma- ja aikakauslehdissä sekä Tšehovia käsittelevästä kirjallisuudesta. Lisäksi sivuilla on linkkejä verkkoaineistoihin. Alla olevaa kuvaa voi klikata.

Tommi Salonen